Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Ballonvaren

Ballonvaren was de eerste mogelijkheid voor de mens om zich los te maken van de aarde. Meer dan 230 jaar geleden ontdekten de gebroeders Montgolfier de stijgende kracht van warme lucht. Aan dat principe is in 200 jaar niet veel veranderd. Maar de techniek heeft natuurlijk niet stilgestaan en ballonvaren is nu een heel stuk moderner en veiliger.

Een luchtballon is een luchtvaartuig en bestaat uit een rietenmand met daarboven een ballon (envelope). De luchtballon wordt voortbewogen door de wind. De horizontale voortbeweging van de luchtballon hangt af van de windrichting. De piloot beïnvloedt alleen de verticale beweging (stijgen en dalen) met behulp van de branders (warme lucht).

Veiligheid op de grond en in de lucht is voor passagiers, ballonvaarders en andere betrokkenen van groot belang. De afdeling Ballonvaren verzorgt scholing voor recreatieve en commerciële ballonvaarders en middelen voor het waarborgen en verbeteren van de veiligheid.

De afdeling Ballonvaren is dé gesprekspartner voor nationale en internationale overheden om de belangen van ballonvaarders te behartigen in sterk veranderende (inter)nationale regelgeving.

De KNVvL faciliteert haar leden met het verkrijgen van vergunningen en maakt afspraken met wetgevende instanties, KNMI en belangen(behartigende) organisaties.

(Inter)nationale wedstrijden vragen een mooie combinatie van flow en doel. De Dutch Balloon Competition Club faciliteert wedstrijdvaren voor fanatiekelingen die hun vaardigheden omzetten in precisie.

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.

MagazinesLEES MEER

locaties meer info