Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Deltavliegen

'Het vliegste vliegen!'

Veel mensen die een luchtsport doen, dromen ervan te vliegen als een vogel. Bij deltavliegen komt dat gevoel wel heel dicht bij. Je start en land op je eigen voeten, en hangt in de buitenlucht vlak onder je vleugels. Omdat je er zo dichtbij hangt, voel je je al snel één met je delta. Je stuurt niet met een stuurknuppel of met kleppen maar met je eigen lijf: je bent een onmisbaar onderdeel van je eigen vlieguitrusting. De wind in je gezicht, de geluiden in de lucht, het uitzicht... Deltavliegen is adembenemend mooi.

Deltavliegen: ook in Nederland

Bij deltavliegen denk je misschien aan de bergen. En die hebben we in Nederland niet. Maar wist je dat ook prima kunt vliegen aan de Nederlandse kust (duinsoaren), en dat je kunt opstijgen aan een lier lier en met behulp van een klein gemotoriseerd vliegtuigje? Startmogelijkheden genoeg dus, ook in ons platte land. En juist zo'n plat landschap is erg geschikt om lange afstanden te vliegen. Het uitzicht in de bergen is fenomenaal, maar vliegen in Nederland is ook prachtig.

Leren vliegen

Veilig leren deltavliegen doe je bij een KNVvL-erkende school. Die staan garant voor getrainde instructeurs, goed materiaal en een lesprogramma dat zorgt dat je alle aspecten van het deltavliegen goed onder de knie krijgt. Goed leren vliegen is niet alleen een kwestie van het leren besturen van de detavlieger: je moet ook veel leren over het weer en aerodynamica. Ook moet je leren wat wel en niet kan. Deltavliegen is immers een luchtsport, en als je je boekje te buiten gaat, kan dat serieuze gevolgen hebben. De scholen leren je op een gezonde manier met de risico's omgaan zodat je die zo klein mogelijk kunt houden tijdens je hele pilotencarriere. Om te leren vliegen moet je ten minste 14 jaar zijn, liefst 50 kilo wegen en redelijk fit zijn. Een topconditie hoeft niet, maar je moet wel een stukje kunnen rennen.

Clubs en wedstrijden

Na je opleiding kun je gaan vliegen bij een van de Nederlandse deltavliegclubs. Ze zitten verspreid in Nederland en hebben elk hun eigen stekken en programma. Veel piloten zij lid van 1 of meerdere clubs, en sluiten regelmatig aan bij vliegweekends of reizen. De vliegclubs met KNVvL-erkenning houden zich aan de richtlijnen van de KNVvL. Buiten de clubs om wordt er ook veel gevlogen door groepjes piloten die met elkaar activiteiten organiseren. Ook zijn er verschillende wedstrijden waar je als ervaren piloot aan mee kunt doen.

Deltavliegen en de KNVvL

De KNVvL is de vereniging voor alle luchtsporten. Deltavliegen heeft binnen die vereniging een eigen afdeling, die zich alleen met deltavliegen bezig houdt. De KNVvL behartigt onze belangen, de afdeling geeft aan wat die belangen zijn. Het bestuur van de afdeling bestaat uit 5 vrijwilligers. Met maar 350 leden zijn we een relatief kleine vereniging, maar dank zij een flinke groep commissieleden lukt het om veel gedaan te krijgen.

Lidmaatschap KNVvL

Word je lid van de KNVvL afdeling Deltavliegen, dan ben je niet alleen prima WA-verzekerd voor het deltavliegen, maar ondersteun je ook de behartiging van de belangen van de deltapiloten in Nederland. Je maakt mede mogelijk dat we activiteiten kunnen organiseren, opleiding kunnen verbeteren, stekken kunnen starten en behouden en lekker kunnen vliegen in binnen- en buitenland. Als lid krijg je automatisch 4x per jaar het blad 'LIFT' thuisgestuurd, het gecombineerde afdelingsblad van de afdeling Deltavliegen en Schermvliegen.

locaties meer info