Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Wat is deltavliegen?

Niet ingepakt in een cockpit, maar gewoon met de wind suizend om je oren. Dat is deltavliegen! Starten door een flinke aanloop te nemen, vliegen (soms urenlang) en sturen door verplaatsing van je gewicht, om daarna gewoon weer op je voeten te landen. In Nederland kan dit op hellingsstijgwind aan de duinen, sleepvliegtuig of aan een lierkabel. Daarnaast vliegen de meeste piloten regelmatig in de berggebieden van voornamelijk Frankrijk en Italie. Deltavliegen is een geweldige high-tech sport waarin kennis en kunde samengaat met fysieke conditie.

Geschiedenis

Vrijen met de wind, één worden met de natuur en buiten jezelf geraken. Hoe gemakkelijk echter wordt dan moed roekeloosheid en durf lichtzinnigheid. Als het je lukt uit te stijgen boven het strand, de duinen, de bossen en de bergen, terwijl je je hoofd erbij kunt houden, zul je ervaren dat je bestaan letterlijk en figuurlijk een dimensie rijker geworden is. Eerst echter de voorgeschiedenis.
Lees meer

Bergvliegen

Bijna iedereen die de sport nog niet beoefent, weet toch wel dat er in berglanden op hoge lokaties piloten 'naar beneden glijden'. Dat met deltavliegers echter grote afstanden kunnen worden afgelegd, retour-of driehoeksvluchten worden gemaakt of dat men in plaats van 'naar beneden te glijden', in de meeste gevallen na de start honderden of soms duizenden meters hoogtewinst maakt door in thermiek te vliegen, weet niet iedereen.
Lees meer

Soaren

Dit is de benaming die in Nederland in gebruik is voor vliegen in hellingstijgwind. Dat is wind die, bijvoorbeeld langs het Nederlandse duin, door een obstakel (het duin) gedwongen wordt om omhoog uit te wijken; door in die opgaande stroming te vliegen, kan een deltavlieg piloot, zelfs bij een bescheiden duin, urenlange vluchten maken.
Lees meer

Lieren

Midden jaren tachtig is een methode van starten geperfectioneerd die van groot belang voor ons vlaklandbewoners is. Natuurlijk zaten de "roots" van de sport ook al in het opgesleurd worden achter een speedboot of auto. Aanvankelijk bevestigde men de kabel aan het toestel, hetgeen tot ernstige ongelukken kon leiden, omdat gewichtsverplaatsing van de piloot zo veel minder effect had op de besturing. 

Toen ze echter de kabel gingen bevestigen aan de piloot zelf bleef de bestuurbaarheid gegarandeerd, terwijl door aanbrengen van een release (ontkoppel-inrichting) en het monteren van een breukstukje een veilige methode ontwikkeld werd.
Lees meer

Slepen

Een goede manier van starten is de sleepstart achter een Ultra Light Vliegtuig (ULV). Dit zogenaamde 'aerotowing' heeft als voordeel dat vanaf het eerste moment de piloot vrijwel op de normale manier vliegt. Terwijl bij een lierstart de stijghoek vrij groot is en er soms toch wel behoorlijk aan de piloot getrokken wordt, vliegt de ULV met het deltavliegtoestel zo'n zestig meter achter zich heel geleidelijk omhoog.
Lees meer

locaties meer info