Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nederland 5e op WK Zweefvliegen

13 augustus 2018

Zweefvliegen

Nederlander Peter Millenaar (foto) eindigt als 4e bij het WK zweefvliegen in Hosin, Tsjechië. Team Nederland wordt 5e!

Het wereldkampioenschap zweefvliegen in de 18 meter, 20 meter en open klasse werd van 27 juli tot en met 11 augustus gehouden in het Tsjechië op het vliegveld van Hosin. 112 zweefvliegers streden in de drie hierboven genoemde vliegtuig klasses.

De piloten waren afkomstig uit 21 verschillende landen. Om als Nederland dan op de 5e plek te eindigen is een hele nette prestatie!


Gedurende deze dagen is er in de 18 meter klasse maar liefst 5020 kilometer afgelegd en het verschil tussen de nummer 1 en de Nederlander Peter Millenaar was slecht 3 minuten en 20 seconden en hij was slechts 36 seconden verwijderd van een podium plek. Dat zijn extreem kleine verschillen nadat er meer dan 5000 kilometer is afgelegd binnen de wedstrijd en dat geeft maar aan hoe sterk het deelnemersveld was.

Het weer was dit jaar extreem goed gedurende het WK want er is op 12 van de 14 dagen gevlogen waarvan er maar een dag uitviel vanwege het weer. De andere dag was een rustdag. Op 4 augustus  had de 18 meter klasse een opdracht van 457 kilometer die door de winnaar met een gemiddelde snelheid van maar liefst 151 km/h werd afgelegd. Let wel dit enkel en alleen op zonne energie want de zweefvliegtuigen hebben geen motor.

Lang leek het er op dat Peter Millenaar een podium plek zou veroveren en op de laatste zenuwslopende dag werd er op het scherpst van de snede gestreden om de vierde plek.

De organisatie was uitstekend voor elkaar bij dit WK en dag mag best bijzonder genoemd worden want van de 22 medewerkers was van 15 medewerkers de gemiddelde leeftijd 16 (!) jaar. Het vliegen brengt je niet alleen in hoger sferen maar brengt je ook verantwoordelijkheidsgevoel bij.

Eerder deze zomer werd Sjaak Selen wereldkampioen zweefvliegen in de standaard klasse. Saillant detail is dat hij de precies 30 jaar (!) na zijn broer Baer Selen wereldkampioen in dezelfde werd. Voor zweefvliegend Nederland gaat 2018 als een topjaar in de boeken met deze goede prestaties.

Op de foto hierboven TeamNL in beeld, met van links naar rechts: Jeroen Verkuijl, Peter Millenaar, Hadriaan van Nes en Ronald Termaat

Foto's: Frans Guise

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info